В СУ“Св.Климент Охридски“ беше представен 82-ят епизод на сагата „Изпращане на любимите дванадесетокласници“.

Уникалният сценарий изисква различни актьори, нови звезди всяка година, но задължително приповдигнато настроение с мъъъъничко носталгия.

Тази година в главната роля бяха осемнадесетте момичета и момчета от класа на Ана Христова, сред които и трима отличници.

Тържеството започна с предаване на училищното знаме – както през всичките 82 години, откакто има абитуриенти. (В първите десетилетия от съществуването си Гимназията е непълна.)

По традиция поздравления към зрелостниците отправиха директорът на Гимназията Павлинка Шопова-Начкова и кметът на Община Пещера.

Зрелостниците бяха поздравени и от класния си ръководител. Причина за вълнението на класната не беше само това, че извежда първия си випуск, а и раздялата с обичаните ученици. Тя поиска прошка, ако не била толкова великодушна, колкото те са очаквали, и им каза как самите те са я променили:

„Времето, прекарано с Вас в училище, ме научи да бъда в пълна бойна готовност, да очаквам неочакваното  и междувременно да съм част от „отряд за бързо реагиране“ за справяне с предизвикателствата, които ми поставяхте.“

Класната постави и последните оценки – съобразени с качествата на всеки ученик.  Сред момичетата имаше Мис Справедливост, Мис Изпълнителност, но и някои доста опасни – Мис Революция, Мис Динамит. Номинациите за момчетата бяха по-успокоителни: Мистър Смирение, Мистър Чар, Мистър Кавалер.

Днешният празник е само част от изпращането на випуска. Тази година то започна на 16 април, когато абитуриентите поканиха класния си ръководител и учителите си на подготвяния бал. По установена вече почти двадесетгодишна традиция от това стана с фойерверки и балони, с много шум, с предварително подготвен сценарий и задължително – с весело настроение. Ритуалът ще завърши на 24 май, когато зрелостниците ще дефилират от градския парк до ресторанта.

Изпращането на випуска датира от 1940 г. През годините се променят някои негови елементи – особено неформалните, но той винаги остава едно от най-вълнуващите събития както на Гимназията, така и на града.

През 1940 г. той се провежда в два дни. Тържеството започва в двора на старата сграда на училището. На 23 май в присъствието на всички ученици от Гимназията и Прогимназията „П. Р. Славейков“, в присъствието на офицерите от Пещерския гарнизон и на шефовете на държавни служби празненството започва със слова на директора и на ученици, с няколко марша и хорá, изсвирени от ученическата духова музика. След това зрелостниците с овации извикват директора от кабинета му и го въвличат в първото абитуриентско шествие в Пещера. Няма модни костюми и прически, няма луксозни автомобили, но има вълнение от нещо непознато за града. На 24 май на градския площад са строени учениците от Гимназията, от Стопанското училище и войскова част. Там става предаването на знамето от завършващите на тогавашния VII (сега XI) клас. Вечерта зрелостниците дават в трапезарията на училището вечеря на преподавателите.

От 60-те години на миналия век се добавят нови елементи в изпращането на випуска – най-вече неофициални. Празнуването започва повече от месец преди последния звънец. Ежедневно всеки ученик черпи съучениците си с бонбони и сладкиши. Всяка паралелка разполага със свое „знаме“ – бял плат с нарисувана цифра XI (последния клас тогава) и буквата на паралелката. С него се правят снимки в парка, като учениците са седнали на стълбите пред костницата и са изписали с телата си цифрата XI. Започват и серенадите пред дома на всеки учител. Късно вечерта учениците пеят под прозорците му. Учителите реагират различно – някои канят гостите в дома си, други ги черпят с бонбони, а по-консервативните само присветват лампите, за да дадат знак, че са забелязали поканата. Последният учебен ден е отбелязан със специално „прощаване“ с униформата – ризата на всеки ученик е изписана с пожелания или само с подписите на съучениците му. От този период е обичаят изгревът след бала да се посреща на Синия кайнак.

От 2009 г. випускниците на Гимназията правят подарък на училището, който има не само емоционална стойност, но и практическо приложение. През годините те са подарявали фотопано, стойки за микрофони, огледало. Най-ценно е дарението им през 2017 г., когато дават събраните пари за болно дете – Борето от Пещера. А през 2018 година дванадесетокласниците се включват в инициативата „С тениска на бала“ – идват по тениски за изпращането в училище, а даряват парите за тоалетите за абитуриенти сираци. Тазгодишният подарък беше Вечен календар – с явна отпратка към това, че вечно ще има учители и ученици.

През тази година след 10 дни – на 24 май, ще е заключителната част от изпращането на абитуриентите. Също като момчетата и момичетата отпреди 82 години те ще преминат през центъра на града през шпалир от роднини, приятели, граждани. В последните години този шпалир не е толкова многоброен, както преди 2-3 десетилетия – и учениците са по-малко, и населението на града намаля.

Но както и при всички други дейности на Гимназията – важно е качеството, а не количеството. И е сигурно, че на 24 май вечерта Пещера ще бъде покорена от младостта и красотата на гимназистите – както всяка година.

Може също така да разгледаш…

Лагер през лятната  ваканция

Лагер през лятната  ваканция

реме за почивка , за игри , забавления , за спорт и физическо укрепване , за любими занимания, за трупане на социален...