На днешния 11 май граждани и официални лица от Пещера

Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево се поклониха пред паметника на априлци в местността Бялча.

Цветя поднесоха кметът на Пещера Йордан Младенов, председателят на Общинския съвет д-р Николай Пенев, секретарят на Община Брацигово, кметовете на с. Радилово и с. Капитан Димитриево, ученици от СУ „Св. Климент Охридски“.

Марена Вачкова – секретар на читалище „Зора“ в с. Радилово, припомни събитията от трагичната нощ на 10 срещу 11 май 1876 г, когато са избити пленените 13 въстаници от Брацигово и Радилово. Единият от тях оцелява, скрит под труповете на другарите си. Това е Кочо Топалов, който успява да стигне до Радилово, където е спасен от Георги Ангелиев и Мито Вачков. След време разказва: „Турците научиха за случката с мен и ме нарекоха „мезан кечкана“ – от гроба побягнал“. Секретарят на Община Брацигово г-н Павлов благодари на учениците от Гимназията за родолюбивата инициатива и им пожела да пазят и занапред паметта за жертвоготовността на априлските въстаници.

Обществено поклонение пред паметника не се е осъществявало от много години. Поднасяни са цветя, но от отделни организации. Тазгодишното събитие е осъществено  от СУ „Св. Кл. Охридски“. С протокол № 3 от 24.11.2020 г. Педагогическият съвет реши да поеме шефство над паметника и да привлече вниманието на родолюбивите граждани към съдбата му. Той се намира в частен имот и обществеността трябва да се намеси, за да бъде запазен. Издигнат е през 1976 г. по инициатива на Община Брацигово. В средата на 80-те години е пострадал при взривни работи на пътя, който се намира непосредствено до него – единият ъгъл на паметната плоча е отчупен.

През миналата седмица учениците почистиха около паметника и освежиха надписа му. Въпреки че пространството около него не е облагородено, паметникът не изглежда вече толкова самотен.

Този проект на училището се реализира със съдействието на Община Пещера. През последните десетилетия г-н Младенов и д-р Пенев са може би единствените ръководители на града, които вземат присърце съдбата на паметника.

Предстои той да бъде преместен на общински терен.

Може също така да разгледаш…

Лагер през лятната  ваканция

Лагер през лятната  ваканция

реме за почивка , за игри , забавления , за спорт и физическо укрепване , за любими занимания, за трупане на социален...