Първи експонати в музея на СУ „Св. Кл. Охридски“

И през ваканционните дни учителите от СУ „Св. Кл. Охридски“ подготвят материалите за първия училищен музей в Пещера.

Започна проучването на едни от най-ценните експонати – главните класни книги на тогавашната Пещерска смесена гимназия от далечната 1916 година. Страниците на тези класни книги, както са се наричали едновремешните дневници, дават възможност за съпоставка между тогавашното и сегашното образование. От 28-те ученици III А клас (сегашен седми клас) двама са останали на изпит, а петима – да повтарят годината. Явно днешните ученици са мноооого по-образовани – никой не повтаря класа… По-интересни са наказанията – за тях е отделено голямо място: 2/3 от цяла страница. „Простъпки“ (по тогавашното определение) имат петима ученици – „За неприлично държане в и вън от клас“, „За упорство и възразяване“ и което е доста странно според съвременните педагогически разбирания – „За умишлена лъжа“. Явно изричането на неистини е останало далече назад във времето… Според „Енциклопедичен речник Пещера“ на Анастас Пунев е имало и други провинения – „ходене късно през нощта“, „посещение на кинематографа“, „отиване на мач в Татар Пазарджик без разрешение, „неприлично държание по време на черкуване и задето си позволяват да посетят градината на Рашковото кафене“. Да не е бил човек на мястото на тогавашните ученици!

Ценни артефакти са и снимките от миналото – връчването на знамето на Гимназията от Богдан Филов, Ученическото въздържателно дружество, ритуалите по предаване на училищното знаме.

Училищният музей на СУ „Св. Кл. Охридски“ очаква и други дарения от пещерци, свързани с техните спомени за Гимназията. Защото в тях е миналото не само на един човек и на едно училище, а и на целия град!

Може също така да разгледаш…

Лагер през лятната  ваканция

Лагер през лятната  ваканция

реме за почивка , за игри , забавления , за спорт и физическо укрепване , за любими занимания, за трупане на социален...