Усещане за празник

В началото на учебната година, между радостта да сме заедно и опитите да си спомним всичко учено, за да се справим с входните нива, започнахме подготовката на оня празник, който има дълбоки корени във всяко българско сърце-Денят на народните будители.Редом с всичко, което знаем за Паисий и Раковски, за Вазов и всички възрожденци, намерихме и много информация за пещерските будители,за да подготвим учениците за участието им в конкурса „Пещерските будители“. И резултатите не закъсняха-всички призови места в конкурса за литература,категория до 14 години бяха заети от наши ученици-Виктория Чучева, Елеонора Коралиева и Каталина Панайотова намериха най хубавите думи за пещерските будители.Магдалена Пройчева, Селин Смаилова и Мария Младенова нарисуваха уникални портрети и отново станаха първи на конкурса.Достойно представяне на истински родолюбци. И докато те пишеха и рисуваха, останалите изготвяха табла, рисуваха, правеха презентации или просто говореха за всички онези, които будели българския дух.

В навечерието на  празника,   в коридорите на училището бяха изложени  табла на будители, като всеки клас се постара неговото да бъде най-цветно, най-красиво, най-стойностно. Изключително оригинален беше проектът на Шерлин Джан от V Б клас, който представлява разтворена книга, посветена на Софроний Врачански.

Във фоайетата имаше презентации за пещерските будители и за учителите, работили в минали години в Пещерската гимназия. Автори на тези интересни проекти бяха десетокласниците Мария Младенова, Ивет Кузева, Георги Кънчев, Коста Атанасов, Билял Юмеров.

Най-малките изрисуваха с неопитните си ръчички портретите на будителите и поднесоха цветя на паметника на Васил Левски.

 Учениците ни  взеха участие в урок по Родолюбие, изнесен от Искрен Красимиров- автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Проектът „Незабравимата България“  вдъхнови учениците ни, които се опитваме да възпитаме в дух на отговорност и любов към Родината.

1 ноември, Денят на народните будители – празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение отбелязахме достойно.

И въпреки пандемията, карантината и мерките,които ни налагат дистанция, децата ни показаха, че са истински родолюбци и българи.

Може също така да разгледаш…

Лагер през лятната  ваканция

Лагер през лятната  ваканция

реме за почивка , за игри , забавления , за спорт и физическо укрепване , за любими занимания, за трупане на социален...