Училището отпразнува своя 115-годишен юбилей

Пещерската гимназия отбеляза 115-годишния си юбилей с вълнуващ спектакъл, който показа основните моменти от миналото и настоящето на най-заслужилото пещерско училище.

Спектакълът започна със сценка, пресъздаваща заседанието на Градския общински съвет през 1907 г., на което се взема решение за откриване на гимназиални класове. Учениците актьори убедително пресъздадоха създаването на Гимназията като следствие от развитието на град Пещера и от духовните стремежи на пещерци.

Следващата част върна публиката в годините до 1989 г. под формата на кинопреглед – напълно в духа на тогавашната епоха.

Последваха сценки, в които учениците представиха знакови часове и учители от миналото – по физическо възпитание с Димитър Ангелов, по физика с Матей Терзиев, по музика и по литература. Изпълнителите бяха бурно аплодирани, а по-възрастните зрители се пренесоха с умиление в ученическите си години. Последната сценка върна присъстващите в 1985 г., когато в час по физика другарят М. Терзиев показа на учениците „Правец 18“ и ги увери, че компютърните технологии трайно ще навлязат в живота на всеки.

Последната част на спектакъла показва сбъдването на тези пророчески думи. Тя беше под формата на празнична емисия на ученическата телевизия ТИЙН ТВ. Рубриките в нея: „Обновяването на материалната база“, „Ученическият съвет“, „Постижения“, „Любопитно“ и „Времето“ показаха съвременното състояние на училището. Най-забавна беше прогнозата за времето над Гимназия – динамично и променливо, повлияно от учителски циклони и ученически антициклони:

„Слоестата облачност от изпитвания ще обуславя периодично ниското атмосферно налягане, но на нея ще се противопоставя мощно слънчево греене от спортни и музикални занимания, които ще нормализират температурите и ще водят до затопляне.“

След поздравленията от кмета на община Пещера Й. Младенов, на началника на РУО Пазарджик г-жа Д. Дулчева последва слово на директора на СУ г-жа Павлинка Шопова-Начкова. Тя благодари на предишните директори – г-жа Маринска, г-жа Кълвачева и г-жа Атанасова, че е наследила от тях прекрасни и умни ученици, чудесен колектив от знаещи и можещи учители, модерна сграда.

Спектакълът завърши с „Многая лета“ в изпълнение на всички участници. Валентин Стоянов

Може също така да разгледаш…