Много емоции, разнообразни дейности и отлични резултати

За поредна учебна година учениците и учителите от СУ „Св. Кл. Охридски“ изпълниха учебната, възпитателната и социализиращата дейност със смисъл и съдържание.

Достатъчен е само фактът, че успехът на тазгодишната паралелка в XII клас на ДЗИ по БЕЛ е 4,25 – по-висок от средния за страната (3,93) и за областта (3,54). Ивет Кузева и Веселина Мишеморова имат отличен на матурата по БЕЛ. Средният успех на ДЗИ по английски език е 5,45, като има петима отличници, а Мартин Каменов е постигнал впечатляваща оценка – отличен 5,92. По биология и здравно образование успехът също е над средния за областта и за страната.

От дванадесетокласниците осем ученици имат диплома с успех над 5,50, а Ивет Кузева е пълна отличничка. Останалите завършват средното си образование с много добър успех – няма тройки или четворки.

Когато тази статия беше предадена за печат, все още не бяха излезли резултатите от НВО в VII клас, но е ясно, че в областта най-много ученици на НВО по английски език са се явили от СУ „Св. Кл. Охридски“.

Напълно задоволителни са и резултатите от олимпиадите. От 110 явили се на първия кръг 12 са класирани за областното ниво. На олимпиадата по физика (учител А. Мераклиева) на областния кръг седмокласниците Пейчо Келчобанов, Иван Карамитрев и Костадин Момчев са на една точка от първия. По биология и здравно образование (учител П. Георгиева) Гергана Гюрджеклиева, също от VII клас, е на четвърто място, а Иван Карамитрев – в първата десетка.

По отношение на индивидуалните награди в различни състезания и конкурси учениците от Гимназията нямат никаква конкуренция в Пещера.

В третото издание на конкурса „Пещерските будители“ те взеха 10 приза от общо 31 (без поощрителните награди): 5 първи места, 3 втори и 2 трети.

Мариана Керкелова от VII А извоюва второ място в Националния литературен  конкурс „Спас Зафиров“, а рисунката на Мелек Ахмедова от VI кл. (представител на школата по изобразително изкуство в читалището) спечели първа награда в Националния конкурс „Обичам те, море“.

Най-успешни бяха дванадесетокласниците, които печелеха конкурс след конкурс: Ивет Кузева, Мария Младенова, Маргарита Дерменджиева, Веселина Мишеморова, Леа-Катрин Ринтелман, Билял Юмеров. Наградени бяха техни есета, разкази, рисунки, фотографии, презентации – и то не само в България, а и в Израел.

Андон Георгиев и Емилиян Аликовски от единадесети клас са в първата десетка на най-добрите проекти на стартъп платформата „Тийноватор“. Те създадоха Green Mind – интелигентната саксия, която сама се грижи за растението, като позволява дистанционно да бъде контролирана средата, в която то вирее. В приложение се настройват видът и сортът на растението в саксията, след което тя сама създава необходимите условия. Осветеността, влажността на почвата, температурата – всичко това може да бъде проверено онлайн – само с няколко докосвания на екранчето на смартфона.

Андон е истинска мечта за всяко училище. Той не само е един от най-активните участници в Ученическия съвет, но и е представител на Пазарджишка област в Съвета на децата.

Значима роля за тези успехи имат интегрираните и интерактивните уроци, които повишават интереса на учениците и ги правят активни участници в образователния процес.

А. Христова и Коралиева направиха съвместен урок по английски език и човека и природата в IV клас; Хаджиева и Ангелчова – по история и география в V клас, Герджикова и Стоименова – по математика и музика също в пети клас; Якимова и Пейковска – по математика и занимания по интереси (в класната стая на открито учениците решаваха задачи, чиито решения им помогнаха да направят хвърчило); Славова, Мехмедов и Чанакчалиева – по БЕЛ и информационни технологии; Петкова и Стела Христова – по БЕЛ и английски език; Михайлова и Ибришимова проведоха „Часът на знанието“ във II и в III клас.

Имаше и изнесени уроци, и часове с външни лектори. Славова проведе урока „Библията – книга на книгите“ в храм „Св. Димитър“, а Хаджиева осъществи урок по гражданско образование в Парламента. Нейчо Дечев от Сдружение „Родопски хайдути“ запозна петокласниците с оръжието и бита на хайдутите.

С помощта на ролева игра „Моето първо работно място“ дванадесетокласниците овладяха уменията да кандидатстват за желаната работа. Директорът на училището обяви две „свободни работни места“, а учениците преминаха в реална ситуация през целия етап на кандидатстване – от създаването на СV и мотивационно писмо до интервю с работодателя.

Учениците на К. Тодорова от IV и от V клас създадоха изключително красиви модели на Слънчевата система по човек и природа; по английски език третокласниците изготвиха проекти на тема „Meet my Family”, а петокласниците – „My Beautiful Country“ (учители Бабова и Ст. Христова). Седмокласниците рисуваха представители на „Царство гъби“, на безгръбначните животни, направиха изложба на хербарии под ръководството на П. Георгиева.

Извънкласната дейност също беше богата и разнообразна.

Тя премина под знака на 115-годишния юбилей на училището. Негов център беше вълнуващ спектакъл, който показа основните моменти от миналото и настоящето на най-заслужилото пещерско училище. Изпълнителите бяха бурно аплодирани, а по-възрастните зрители се пренесоха с умиление в ученическите си години.

През тази учебна година се създадоха две вокални формации – вокална група „Климентини“ и фолклорно трио „Пендари“ с ръководител г-жа Стоименова, учител по музика. Сформирането им се породи от участието на учениците от V а, VIII и X клас в юбилея на училището, както и от желанието им да продължат да пеят и да участват в училищни мероприятия. Децата с много старание изнесоха концерт по случай 3 март, включиха се и в Националния конкурс за забавна песен, организиран от ЦПЛР – гр. Пловдив, където получиха грамоти за отлично представяне.

Георгиева, Тодорова и Стоянов проведоха състезание за Димитър Пасков, който е учил в Гимназията, като учениците трябваше да отговорят на въпроси по биология и химия, свързани с нивалина, и да направят репортаж и интервю за събитието.

Художниците на Гимназията организираха пет изложби – коя от коя по-пъстри и интересни.

Продължи шефството на Гимназията над паметника на избитите априлци в местността Бялча – три пъти беше почистено пространството около него; беше организирано поклонение с участници от две общини.

Гимназията възроди възрожденската традиция учебната година да завършва с продукция на учениците пред своите родители. Петокласниците с помощта на г-жа Стоименова представиха „Бабината приказка“ – умело съчетаване на приказка и песни. Те запознаха родителите си и с втората част от поредицата „Ако бях бог“ – сборник със съчинения, писани по време на час под ръководството на Петкова и Стоянов.

Ученици и учители се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно“, като почистиха двора на училището и пространството около него.

Най-малките ученици участваха в традиционния Пролетен карнавал, като бяха облечени в костюми от любими герои.

За поредна година се проведе и състезанието между петокласниците „Знаете ли … български?“, в което паралелките на Петкова и Стоянов мериха знанията си по български език и литература.

Продължи и активната дейност на Ученическия съвет с ръководител Христина Хаджиева. Той организира честването на различни годишнини и празници, но най-значимата му проява е организирането на благотворителните базари. През тази година имаше четири такива инициативи. Коледният базар събра 3 336 лева, Великденският – 1 922 лева, а „сладоледеният“ базар през м. юни – 1 380 лева. Всички средства бяха преведени по сметките на хора, нуждаещи се от лечение. За осъществяването на тези благородни идеи получихме помощта на родителите, които приготвиха лакомства – кое от кое по-вкусни и привлекателни. Отделно през месец февруари бяха събрани 1 978 лева за бедстващите след земетресенията в Турция и Сирия.

За това, че дарителството и добротворството са в кръвта на нашите ученици, говори и спонтанността на някои прояви.  Възхищение предизвиква жестът на Йоанна Стоенчева от II Б клас, която отряза косата си, за да бъде направена перука за онкоболно дете. Така Йоанна, съвсем невръстна, показа на непознат страдащ човек, че не е сам, че има кой да му подаде ръка. Учениците от VI А и VI Б клас с класни ръководители Атанасова и Бабова продължиха емоционалната си връзка с децата от ЦНСТ в Пещера. Те изработиха мартенички и картички, купиха лакомства за своите връстници.

Много е показателно, че училището не само дава, но и получава дарения. През тази учебна година много бивши ученици показаха, че Гимназията продължава да заема специално място в сърцата им: доц. Мария Спасова дари 1 000 лева за дейността на Ученическия съвет, Никола Личков подари своя пластика, Костадин Ненков – графика от пещерски художник, а осмокласниците от випуск 1989 г. – информационно табло за патрона на училището.

Тези разнообразни и успешни дейности са резултат от старанието на учениците, от активната работа на учителите на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Валентин Стоянов

Може също така да разгледаш…